Odoo ERP systém má najšťastnejších používateľov. Zistite, prečo je to tak.
10 júna, 2021
Odoo ERP systém má najšťastnejších používateľov. Zistite, prečo je to tak.
Dodo Systems s. r. o., Viktor Pieš

Odoo ERP systém má najšťastnejších  používateľov. Zistite, prečo je to tak.

Odoo je pôvodom belgický open source informačný systém, ktorého zakladateľ - vizionár a CEO Fabien Pinckaers - chcel zmeniť svet. Jeho snom bolo vybudovať intuitívny a dostupný ERP systém s open source štruktúrou, ktorý by úspešne konkuroval zavedeným ERP systémom na trhu. Sen sa stal skutočnosťou a dnes Odoo využíva celosvetovo viac ako sedem miliónov používateľov v 178 krajinách.

Odoo posunulo trh s ERP ďaleko za hranice tradičných ERP systémov.

V medzinárodnej ponuke ERP a CRM systémov stojí Odoo po boku najdrahších a najrobustnejších riešení, ako sú SAP, Microsoft Dynamics a Oracle. Ak by ste sa opýtali zakladateľa Odoo Pinckaersa, čo odlišuje ERP Odoo od tradičných ERP riešení, odpovedal by:

ERP systém Odoo Fabien Pinckaers

Hlavnými oblasťami záujmu, na ktoré sa Odoo pri vývoji sústredí, sú:

pokrytie všetkých oblastí podnikových činností kvalitnými aplikáciami,

priaznivá cena,

ale najmä celkový používateľský zážitok.



Porovnanie Odoo, SAP, Dynamics 365, NetSuiteOblasti, na ktoré sa Odoo sústredí – porovnanie s tradičnými ERP systémami.

Keď je Odoo také úspešné, ako je možné, že ste o ňom ešte nepočuli?

Na rozdiel od tradičných výrobcov, ERP Odoo neinvestuje masívne do marketingu a do budovania svojej značky. Vybralo si inú cestu. Neustálou podporou aj open source platformy si buduje silnú komunitu vývojárov, partnerov a zákazníkov, pričom sa spolieha na pozitívne referencie vyplývajúce z úspešných implementácií. Odoo nemá za cieľ byť za každú cenu najlepším vo všetkých mysliteľných parametroch na trhu – chce byť hlavne iné.

Zdá sa, že stávka na odlišný prístup sa oplatila, keďže je Odoo už niekoľko rokov po sebe celosvetovo najrýchlejšie rastúcim ERP na trhu.


Aký je rozdiel medzi Odoo Online, Odoo Enterprise, Odoo Community a čo je Odoo.sh?

Ako sa vyznať v rôznych verziách Odoo? Ako to, že je Odoo Community zadarmo? Ktorú verziu Odoo by sme odporučili slovenským a českým zákazníkom? Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, čítajte ďalej.

Odoo Online

Je cloudový ERP systém, kde zákazník platí len za tie moduly, ktoré využíva. Platby sa realizujú mesačne alebo ročne – podľa výberu.

Až na prípady jednoúčelových využití (webstránka, e-mail marketing a pod.), kde nie je potrebná legislatívna úprava, je použitie Odoo Online v prostredí Slovenskej a Českej republiky problematické.

Do online verzie nie je možné inštalovať programové úpravy na mieru.

Úpravy na mieru je možné vykonávať v online verzii len cez modul Studio, ktorého možnosti sú limitované na menšie úpravy.

Táto technická vlastnosť bráni nasadeniu rozšírení potrebných pre lokálnu legislatívu v podmienkach Slovenskej a Českej republiky.

Odoo Online má však svoje využitie. Ideálne sa hodí na odskúšanie základnej funkčnosti jednotlivých modulov, keďže demo agendu možno založiť za pár minút a je dostupná bezplatne na 15 dní.

Pre všetky moduly je k dispozícii aj mobilná verzia aplikácie pre Android aj iOS.

Odoo Enterprise

Túto verziu je možné prevádzkovať ako každý iný ERP systém nainštalovaný na vlastnej infraštruktúre (on premise) alebo v cloude (Odoo.sh).

Rovnako ako pri Odoo Online zákazník platí len za moduly, ktoré využíva.

Pre všetky moduly je k dispozícii aj mobilná verzia aplikácie pre Android aj iOS.

Odoo Online a Odoo Enterprise majú nespornú výhodu oproti verzii Community. Na tieto verzie poskytuje zákaznícku podporu aj samotné Odoo, ktoré v spolupráci s lokálnymi partnermi rieši problémy zákazníkov.

Odoo Community

Je open source ERP systém vyvíjaný spoločne s Odoo Enterprise. Majú spoločné jadro aj základné moduly. Zákazníkom je poskytovaný bezplatne, avšak bez dodatočných služieb, ako je podpora a aktualizácia. 

Pýtate sa, aký ekonomický zmysel má poskytovať robustný ERP systém ako open source bezplatne?

Hlavným zámerom Odoo s verziou Community je získať dominanciu na trhu jednoúčelových aplikácií a nenáročných používateľov. Ak niekomu poskytujete aplikáciu bezplatne vo vysokej kvalite, je ťažké tomu konkurovať. Tým si Odoo buduje základňu budúcich používateľov Odoo Enterprise v momente, keď zákazníkovi prestane Odoo Community postačovať.

Ide o dobre premyslený scenár, keďže Odoo Enterprise slúži na financovanie vývoja aj bezplatnej Odoo Community verzie a, naopak, Odoo Community vychováva budúcich platiacich zákazníkov verzie Odoo Enterprise.

Odoo.sh

Je cloudová platforma od Odoo určená spoločnostiam, ktoré nechcú Odoo Enterprise prevádzkovať na vlastnej infraštruktúre, ale nemajú vlastného dodávateľa cloudových služieb.

Spolu s Odoo Enterprise umožňuje veľmi rýchlo pripraviť prostredie pre prevádzku systému, ako aj pre jeho budúci individuálny vývoj. Odoo.sh je prepojená s vývojovou platformou GitHub. Do Odoo.sh však nie je možné umiestniť verziu Odoo Community

Verzie vhodné pre slovenského používateľa

Jednoúčelová aplikácia a menšie implementácie

Z vyššie spomenutého možno pre potrebu jednoúčelových aplikácií, ako napríklad vybudovanie si vlastnej webstránky, alebo využitie nástroja pre e-mail marketing, odporučiť použitie verzie Odoo Online alebo Odoo Community (ak obsahuje požadovanú základnú aplikáciu). Jedna aplikácia je v Odoo Online pre neobmedzený počet používateľov zadarmo. 

Odoo Community umožňuje nasadenie celého informačného systému úplne bezplatne. Nevýhodou je chýbajúca podpora a aktualizácia.

Komplexná agenda spoločnosti

Ak potrebuje spoločnosť ERP systém na riadenie viacerých oblastí svojej činnosti ako ekonomiku, nákup, predaj, sklad či výrobu, optimálnou je verzia Odoo Enterprise.

Zákazník platí mesačne alebo ročne len za tie moduly, ktoré využíva. V prípade, že sa nechce starať o vlastnú infraštruktúru, je optimálnou kombináciou Odoo Enterprise + Odoo.sh.

Porovnanie Odoo Online, Odoo Enterprise a Odoo Community


Porovnanie Odoo Online, Odoo Enterprise a Odoo Community

Odoo nie je určené len pre malé spoločnosti

Okrem veľkej skupiny malých a stredných podnikov Odoo využívajú aj veľké spoločnosti, ako sú IBM, Shell, Sodexo, Airbus a mnohé ďalšie.


Odoo používatelia IBM, Shell, Sodexo, Airbus

Poskytuje totiž komplexné riešenia v oblasti výroby, kvality, marketingovej automatizácie, personalistiky, projektového riadenia a mnohých ďalších.

Ak vás podrobnejšie zaujímajú okruhy, ktoré je možné v Odoo riešiť, navštívte našu stránku a pozrite sa na vami preferovanú oblasť.

https://www.dodosys.sk/odooerp

Odoo ako odpoveď na krízu

V čase, keď pod tlakom koronakrízy manažéri rozmýšľajú, ako znížiť náklady, minimalizácia počiatočnej investície do ERP systému formou prenájmu je racionálnou voľbou tak pre nové, ako aj existujúce podniky. Spôsob predaja jednotlivých modulov s mesačnou platbou robí systém dostupnejším. Ušetrené prostriedky môžete využiť na váš rast a postupne môžete funkcionalitu rozširovať.

Na rozdiel od tradičných informačných systémov si tempo implementácie aj objem poskytnutých služieb určujete sami. Ak si chcete systém najprv bezplatne odskúšať, prípadne si trúfate na jeho nastavenie úplne vo vlastnej réžii, je Odoo pre vás ideálny.  

Najväčšie výhody Odoo 

1. All-in-one ERP systém – vyskladajte si systém podľa vlastnej potreby. Odoo vo svojej základnej verzii ponúka 60 hlavných modulov, no zároveň viac ako 28 000 rozširujúcich modulov od partnerov po celom svete. Vyberte si jednoducho modul, ktorý potrebujete a ak sa vám systém zapáči, môžete dokúpením aplikácií rozširovať pokryté procesy v Odoo.

2. Škálovateľnosť – začnite s tým, čo práve potrebujete. Štruktúra je navrhnutá tak, aby moduly vedeli fungovať samostatne, alebo ako jeden veľký celok. Platíte len za modul, ktorý používate. 

3. Úpravy na mieru – ak vám štandard nevyhovuje, Odoo je možné si prispôsobiť. S jednoduchými úpravami v nástroji Odoo Studio, alebo individuálnou úpravou na mieru. 

4. Rýchle nasadenie systému – systém je možné na pár kliknutí začať ihneď používať. Ak ho chcete upravovať na mieru, jednoducho ho umiestnite do Odoo.sh a môžete začať s nasadzovaním modulov na mieru.

5. Model open source – paralelný vývoj platenej a open source verzie Odoo umožňuje využiť tisíce vývojárov a odborníkov na vybudovanie najväčšieho ERP ekosystému na svete.

6. Slovenská zákaznícka podpora, slovenské používateľské rozhranie a lokalizácia – pre Odoo poskytujeme zákaznícku podporu v slovenskom jazyku, je možné ho používať aj v slovenskej jazykovej mutácii. S rozširujúcim balíkom slovenskej lokalizácie je možné viesť bežnú ekonomickú agendu v súlade so slovenskými legislatívnymi požiadavkami.

7. Jednoduché používanie – ovládanie Odoo si osvojíte veľmi rýchlo. Je intuitívne, na prístup nepotrebujete žiadne špeciálne nastavenie.

8. Cenová dostupnosť – Odoo ponúka možnosť mesačných platieb za cloudový systém. Využívate tak všetky výhody za zlomok prvotnej investície.

9. Prístup cez web alebo mobilnú aplikáciu – stačí vám počítač s pripojením na internet, prípadne telefón či tablet. Online aj Enterprise verzia podporujú mobilné operačné systémy Android alebo iOS cez vlastnú aplikáciu. 

10. SaaS (softvér ako služba) – ak si systém prenajmete, starosti s veľkou jednorazovou investíciou vám odpadávajú. Investíciu si rozložíte v čase, a získate tým informačný systém rovnakej kvality za neporovnateľne výhodnejších podmienok. 

Ako si vybrať verziu Odoo?

Nie ste si istý výberom správnej verzie, neviete si zvoliť modul, prípadne máte ďalšie otázky? Neváhajte sa na nás obrátiť. Viac ako 15 rokov pomáhame našim zákazníkom pri nasadzovaní podnikových informačných systémov a radi pomôžeme aj vám.

Neviete nájsť to správne riešenie? Napíšte nám
Odoo partner pre Slovensko

Zdieľať


Viktor Pieš LinkeIn ikona
Viktor Pieš

CEO a zakladateľ

K informačným systémom som sa dostal počas uplynulej kariéry v holdingu česko-slovenských IT firiem. Oblasť ERP systémov mi je veľmi blízka nakoľko je každý projekt jedinečný a nikdy sa neprestanete učiť novým veciam. Rád zdieľam svoje nadšenie a vedomosti s podnikateľmi, ktorí chcú za pomoci technológie napredovať.